Chcete u nás pracovat? Aktuálně hledáme automechanika na naše servisní centrum v Plzni. více informací
shop roku

Originální díly versus nekvalitní (?) „čína“: Jak je to s náhradními díly?

21.7.2016 15:01

Nejdražší = nejkvalitnější? Tento předpoklad na trhu s náhradními díly neplatí. Ano, na jedné straně stojí drahé originální díly s logem automobilky a na straně druhé extrémně levné díly od neznámých výrobců, často z Číny. Existují ale i náhradní díly, jejichž kvalita je stejná jako u originálů a cena výrazně nižší. Navíc i originální díl může mít jako zemi původu uvedenou Čínu.

originální náhradní díly

Spousta lidí si stále myslí, že automobilky si všechny komponenty pro svá auta vyrábějí samy. Tahle představa je ale mylná. Výrobce automobilů obvykle sám vyrábí jen ty části, které jsou specifické pro daný vůz (typicky motorové bloky nebo části karoserie), ostatní pořizuje u subdodavatelů

Ti jsou obvykle smluvně vázaní vyrobit konkrétní díl, nebo díly, označit je logem automobilky, číslem dílu daného koncernu a v této podobě je dodávat jen a pouze automobilce. Obrandovaný originální díl tak smí z továrny putovat jediným kanálem – přímo do automobilky, která s ním nakládá dál. Toliko k teorii.

Náhradní díly – a jak vypadá praxe?

Ve skutečnosti ale výrobce tyto produkty, de facto originální díly jen bez loga automobilky nebo koncernu prodává i jinými kanály. Pokud to výrobní proces umožňuje, na lince vznikne ten samý díl, ze stejného materiálu, stejnou technologií, stejně kvalitně a „jen“ není označený logem automobilky. Není-li možné se ve výrobním procesu obrandování vyhnout, bývá často logo z výrobku obroušené. 

Náš tip:
Častým omylem českých řidičů je pocit, že s autem v záruce musí jen do autorizovaného servisu a k opravě použít jen originální díly. Není to pravda – a to díky Blokové výjimce, která v ČR vstoupila v platnost v roce 2002. Podle ní nesmí být záruční doba vázaná na prohlídky v autorizovaném servisu a použití originálních dílů – pokud servis dodrží servisní podmínky a použije kvalitativně rovnocenné díly, o záruku nepřijdete.

Takový produkt je pak na trhu s náhradními díly k prodeji v obalu samotného výrobce (nikoli v obalu automobilky), označený značkou/názvem výrobce (nikoli automobilky) a především – výrazně levněji. 

Paradoxně také jako kupující víte, od jakého konkrétního výrobce nakupujete, na rozdíl od originálního dílu, na kterém se automobilka často „nechlubí“ tím, kdo konkrétně ho vyrobil. Kupujete-li kvalitní díl od prověřeného výrobce, který dodává i náhradní díly přímo automobilce, máte plnou kontrolu nad tím, jakou značku a tedy i jakou kvalitu si pořizujete. 

A často můžete při nákupu takového dílu získat lepší kvalitu než u originálu. Můžete si sami určit kvalitnějšího výrobce, než který momentálně např. v rámci úspory výrobních nákladů dodává do originálního balení. A navíc výrobci na základě dlouhodobých zkušeností, kdy už znají slabší místa produktu, někdy vylepšují konstrukce a například nahrazují běžné plastové části částmi kovovými, které jsou odolnější.

Palivový filtr třikrát jinak

Pojďme si celou situaci detailně popsat na konkrétním náhradním dílu – konkrétně na palivovém filtru pro naftové motory, u kterého nás už mnoho zákazníků, kteří pořídili originální díl, nařklo z toho, že jim posíláme jen neznačkovou a nekvalitní „čínu“. 

originální díly - porovnání palivových filtrů

Palivový filtr 1.9TDI, SDI u nás můžete pořídit přímo z prvovýroby – tedy přímo jako originální díl Škoda. Jeho cena je necelých 800 korun, je označený logem automobilky (respektive koncernu), najdete na něm číslo dílu koncernu, ale i označení výrobce (v tomto případě UFI) a jeho číslo dílu. Kromě toho je na tomto filtru i označení místa vzniku – jde o továrnu UFI v Číně. Právě tento poslední údaj zákazníky mate. Nicméně je třeba říct, že přesun subdodavatelských provozů do Číny, nebo Polska je běžný a pokud je provoz kontrolovaný nadnárodní společností, nemá vliv na kvalitu.

Sáhnout ale můžete i přímo po UFI filtru, který stojí 423 korun – je tedy o téměř polovinu levnější. Na něm chybí logo koncernu, nenajdete na něm ani „koncernové“ číslo dílu. Název výrobce, číslo dílu od výrobce a označení o místě původu jsou stejné. Stejná je i kvalita a použitý materiál – logicky, jde totiž o stejný díl, jako v prvním případě, jen neobrandovaný logem koncernu a tedy neoriginální. 

A nabízí se i třetí – nejekonomičtější, ale zároveň nejrizikovější varianta. Můžete sáhnout po čínském „noname“ palivovém filtru, který pravděpodobně vyrobil asijský výrobce, jež automobilce žádné díly nedodává, původní palivový filtr „okopíroval“ a nedává žádnou záruku o dodržení kvalitativních standardů. Takový nákup je sice finančně výhodný, ale je možné, že takový náhradní díl nebude fungovat stejně jako díl kvalitní. Palivový filtr tak může mít například nižší průtok filtrované kapaliny. 

Náš tip:
Někteří řidiči jdou cestou získání náhradních dílů na vrakovišti. Ano, nové díly jsou někdy nesmyslně drahé a může jít o ekonomickou variantu zejména pro starší vozy, nicméně tato varianta by se měla týkat spíše karosářských dílů a nikoli těch částí, které zajišťují funkčnost automobilu.

Náhradní díly sloučené pod obchodní značku

Určitý risk představuje i nákup dílů takzvaně sloučených pod obchodní značku. V tomto případě firma nakupuje náhradní díly od několika zdrojů a následně je prodává ve svých obalech a pod svou značkou. Některé firmy k tomuto byznysu přistupují poctivě, nabízejí skutečně jen kvalitní díly od výrobců, kteří primárně dodávají do prvovýroby. Mezi takové firmy patří například společnost Borsehung. 
Výrazně více je ale těch, kteří si kvalitu nakupovaných dílů nehlídají, a jejich kvalita tak kolísá a spolehnout se na ni není možné. 

Originál není jediné řešení

Naše rada? Pokud pořizujete náhradní díly, není nezbytně nutné volit drahý originální kus. Sáhnout můžete po dílech od prověřeného výrobce, po náhradních dílech od stejné společnosti, které sice nenesou logo, ale jsou kvalitativně rovnocenné. Ostatně, tuto kvalitativní rovnocennost musejí výrobci těchto dílů dokládat prostřednictvím certifikátů. A takový certifikát je i vaší ochranou v případě, že byste v servisu slyšeli větu: „Ale na to se vám záruka nevztahuje, když v tom nemáte originální díly!“

Nebojte se neoriginálních, ale kvalitativně rovnocenných dílů od prověřených výrobců. Nejen, že ušetříte, ale paradoxně máte i větší kontrolu nad kvalitou – znáte totiž výrobce, na jehož lince díl vznikl. Originální díly tento luxus nenabízejí vždy.

4.3 / 5 (78x)

Diskuze

Zpět na obsah ⇑